בורחנות יום ראשון: JINJER - Pisces
- yotamnoy
- 1 בנוב׳ 2020
- זמן קריאה 8 דקות
בורחנות ליום ראשון, והפעם השיר Pisces של להקת JINJER.
עוד להקה שכותבת את שמה באותיות גדולות בלבד!
אחרי שבילינו ביפן ובמונגוליה, נחתוך מערבה למזרח אירופה! לאוקראינה, ליתר דיוק.

קודם תראו את הקליפ!
בדרך כלל אני כותב קודם על הלהקה, על החברים בה (טוב, בדרך כלל על החברות), ורק בסוף שם את הקליפ. אבל לראשונה, אני לא רוצה לספיילר קליפ מוזיקה!
אז הנה הקליפ, צפו בו ואז נמשיך:
JINJER - Pisces (Live Session)
אם זה לא ברור, יש פה רק זמרת אחת, והיא שרה את שני הקולות...
מי הם.ן JINJER
להקת JINJER היא להקת מטאל כבד (Heavy Metal). הוקמה בשנת 2009 על ידי מקסים פטולייב, ויאצ'סלב אוכימנקו ודמיטרי אוקסן. למרות זאת, הלהקה מחשיבה את שנת 2010 כשנת ההקמה שלה, כי אז הצטרפה אליה הסולנית הדומיננטית שלה, טטיאנה שמייליוק, והחליפה את הסולן הקודם של הלהקה, מקסים פטולייב.
למעשה, באופן די מעניין, אף אחד משלושת המקימים של הלהקה לא חבר בה יותר. היו לה ארבעה מתופפים לפני הנוכחי, והגיטריסט הנוכחי הצטרף ב-2010, והיה חבר בה במקביל עם הקודם עד שזה עזב.
ללהקה יש שלושה אלבומים ושלושה מיני-אלבומים.
לשם הלהקה, אגב, אין ממש משמעות. ראיתי כמה ראיונות בהם שואלים את הלהקה למה קוראים להם ככה, ונראה שכבר די נמאס להם מזה. התשובה היא תמיד שאין לזה משמעות, מלווה בגלגול עיניים. הייתי שואל "למה לבחור שם בלי משמעות אם לא רציתם.ן שישאלו עליו?" אבל מי שבחרו את השם כבר לא בלהקה, אז...
ב-2012 הוציאה הלהקה מיני-אלבום ראשון בשם Inhale, Don't Breathe, והחלה להופיע בתדירות גבוהה. בסוף אותה שנה, המיני-אלבום הושק מחדש בתור אלבום מלא, דרך הלייבל The Leaders Records.
הלהקה שיחררה בהוצאה עצמית אלבום נוסף ב-2014, Cloud Factory, שלאחר מכן הושק מחדש עם הלייבל שמלווה אותה עד היום, Napalm Records.
ב-2016 יצא אלבום נוסף, King of Everything, ויחד איתו גם הסינגל Pisces והקליפ שלו, שאותו שמתי בתחילת הפוסט. הקליפ נהיה ויראלי, היום כבר יש לו יותר מ-40 מיליון צפיות, מסיבות ברורות - ההפתעה כשטטיאנה מתחילה לשאוג. הוא מאוד מאוד פופולרי אצל יוטיוברים שעושים סרטוני תגובות (ככה אני נחשפתי ללהקה). שמייליוק ציינה בכמה ראיונות שהיא לא מתה על זה, ובכלל על כל הפרסום שהיא זוכה לו. מסתבר שהיא קצת ביישנית.
ב-2019 הלהקה הוציאה שני מיני-אלבומים, Micro בתחילת השנה ו-Macro בסוף השנה.
ממש לפני שבועיים, ב-15 באוקטובר, יצא קליפ חדש של הלהקה לשיר The Propehcy, וב-20 בנובמבר יושק אלבום הופעה חיה ראשון, Live At Melbourne.
ג'ינג'ר ומלחמת רוסיה-אוקראינה.
הלהקה קמה בעיר דונצק באוקראינה (Donetsk). כשהחלה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ב-2014, העיר והאזור כולו נהיו מאוד מסוכנים, וכל חברי הלהקה עזבו אותה, והפכו לפליטים. בראיון עם בסיסט הלהקה, יוּגִ'ין אָבְּדוּכָנוֹב, הוא סיפר שעד אז הייתה לו ולשאר הלהקה עבודה נוספת שאפשרה להם לממן את פעולות הלהקה שעוד לא הייתה רווחית, אבל כשנמלטו מדונצק נקלעו למצוקה כלכלית רצינית. בת זוגו הייתה אז בהריון, והוא היה קרוב להישבר נפשית, אבל אומר שהמוזיקה הצילה אותו ואת שאר חברי הלהקה. הם.ן הגבירו את קצב ההופעות (שהיה גבוה עוד קודם) באזורים בהם היה בטוח להופיע, ועם הכסף הנוסף שהרוויחו, צלחו את התקופה הקשה.
חברי.ות הלהקה

כשללהקה יש סולן או סולנית סופר כריזמטית כמו טטיאנה שמייליוק, שאר הלהקה קצת "נבלעת ברקע." האמת היא שאין הרבה מידע גם עליה ברשת, אז זה לא שיש יותר עליה ופחות עליהם. כמעט כל המידע שמצאתי הוא או מעמוד הוויקיפדיה הדי רזה של הלהקה, או מראיונות שנערכו עם החברים.ות.
בכל אופן, בדרך כלל כשמדברים על ג'ינג'ר, מדברים על הזמרת המטריפה של הלהקה, ולא כל כך על המוזיקאים הנפלאים שמלווים אותה.
אז אני רוצה שיהיה ברור: הם ממש מעולים, ואם היה לי עוד מה לכתוב עליהם הייתי מוסיף.
אז בואו נתחיל בהצגת הנפשות הפועלות:
טָטְיָאנָה שְמֶיילְיוּק (Tatiana Shmailyuk), סולנית הלהקה. נולדה ב-1987.
במהלך חיינו לפעמים נתקל במישהו או מישהי שנראה כאילו יותר מדי כישרון התנקז אליהם.ן, ברמה שזה כבר קצת לא הוגן. אז טטיאנה שמייליוק.
מה זה הדבר הזה??!
היא בכלל רצתה לשיר רגאיי לפני שהצטרפה לג'ינג'ר.
למעשה, יש ללהקה (בינתיים) שני שירים שכוללים קטעי רגאיי. השיר Who's Gonna Be The One מהאלבום השני של הלהקה מסתיים בקטע רגאיי של בערך חצי דקה. השיר Judgement & Punishment מהמיני-אלבום Macro מסוף 2019 כבר כולל כמה קטעים ארוכים יחסית. השילוב הלא מובן מאליו בין מטאל ורגאיי עובד מצויין כשג'ינג'ר עושה אותו. זה לא שג'ינג'ר המציאו את זה, כן? יש להקות שעושות את זה כבר משנות התשעים (נגיד, Dub War והגלגול המאוחר שלה Skindred). ואם לומר את האמת, מה שג'ינג'ר עשו זה יותר להכניס קטעי רגאיי קלאסי לתוך שיר מטאל, ולא ממש שילוב של שני הז'אנרים. יותר החלפות ז'אנר תוך כדי שיר.
בכל אופן, תופתעו לשמוע שטטיאנה ממש טובה בלשיר רגאיי? מפתיע, נכון?
בעיניי, אחד הדברים הכי מרשימים בשמייליוק הוא לא זה שיש לה קול נקי יפיפה לצד Growling מטורף, אלא היכולת המדהימה שלה להחליף בין שני סוגי השירה במהירות מדהימה.
להרבה זמרי וזמרות מטאל שהתפרסמו בצרחות או בנהמות שלהם.ן יש גם קול שירה מדהים, אבל ההחלפה הזו, לפעמים ממש באמצע משפט ובלי הכנה או התאוששות נראית לעין, היא מרשימה ביותר. היא גורמת לזה להיראות קל, וזה כל כך לא! דווקא ב-Pisces היא כמעט לא עושה החלפות מהירות, יש רק אחת מאוד מורגשת, בערך בנקודת הזמן 4:20, כשהשיר מגיע לשיא שלו. בשירים אחרים זה יותר מורגש, נגיד בשיר Teacher Teacher. שם היא ממש שרה חצי משפט בקול נקי, שתי מילים בנהמה, ואז מיד ממשיכה את המשפט בקול רגיל. בקליפים של הלהקה, כשהמוזיקה היא מהקלטת אולפן, אפשר אולי לחשוב שזה טריק של עריכת סאונד. ואז היא עושה את זה בהופעות, ואיך אפשר להכיל את זה??
ואם כבר הזכרנו הופעות, לשמייליוק יש נוכחות במה מהפנטת ואנרגיות מטורפות, לא ברור איך נשאר לה אוויר אחרי שיר אחד, שלא לדבר על הופעה שלמה.
אוסיף את הגרסה החיה של Pisces ואת הקליפ של Teacher Teacher בסוף הסקירה, שתבינו על מה אני מדבר...

יוּגִ'ין אָבְּדוּכָנוֹב (Eugene Abdukhanov), בסיסט.
אז כאמור, קשה למצוא מידע על ג'ינג'ר בכלל, ועל הנגנים שלה בפרט. נגיד, לקח לי מלא זמן לגלות שהוא בן 33! לעומת זאת, באחד מהראיונות שלו שקראתי, הוא סיפר שבצעירותו היה ספורטאי, עסק בג'ודו וג'ו-ג'יטסו. כשהגיע לאוניברסיטה, חוג חבריו השתנה והוא החל לשהות הרבה במחיצת מוזיקאים. את גיטרת הבס הוא הכיר אז, מספר בקריצה שחשב שאם יש רק ארבעה מיתרים יהיה יותר קל ללמוד לנגן בה.
נכון יש את הקטע הזה של Featured Artists של חברות שמייצרות כלי נגינה? כשאמן מסוים משתף פעולה עם חברת כלי נגינה כדי לקדם אותה, ומקבל בתמורה כלים ואביזרים? אז יוג'ין הוא Featured Artist של חברת Overload Guitars, ויש לה גיטרת בס עם חמישה מיתרים בשם אכילס 5, עם עיצוב מיוחד של ג'ינג'ר. בסוף יוג'ין הגיע לנגן על חמישה מיתרים, מסתבר…

וְלָאדִיסְלָב אוּלָסֶבִיץ' (Vladislav Ulasevich), מתופף.
אולסביץ' החל את דרכו כפסנתרן, ואף למד בבית ספר למוזיקה, ואז באוניברסיטה למוזיקה בקייב. אהבתו למטאל הביאה אותו ללמוד גיטרה, והוא היה חבר בלהקת מטאל בשם MegamasS, שם החל כגיטריסט. כשהלהקה שלו נזקקה למתופף חדש הוא החל ללמוד תופים. לא עם מורה או משהו, לימוד עצמי.
הוא הצטרף לג'ינג'ר בשנת 2016, ולמעשה, השיר של היום, Pisces, היה השיר הראשון שהקליט עם הלהקה. אם נדייק, השיר הוקלט ויצא באלבום השני של ג'ינג'ר עם המתופף הקודם, והגירסה שמופיעה בקליפ היא גירסה חדשה שהוקלטה עם אולסביץ' לאחר שהצטרף. כך יצא שהוא הופיע עם הלהקה מ-2016, אבל הפעם הראשונה שהשתתף באלבום שלה הייתה במיני-אלבום Micro בתחילת 2019.
אולסביץ' חבר בעוד להקת מטאל בשם Zlam, איתה הוציא כבר שני אלבומים ומיני-אלבום אחד. היא עושה מוזיקה קצת יותר כבדה משל ג'ינג'ר.

רוֹמָן אִיבְּרָמְכָלִילוֹב (Roman Ibramkhalilov), גיטרה.
רומן הוא חבר הלהקה שהיה לי הכי קשה למצוא מידע עליו. הוא הצטרף אליה ב-2010, אז יחד עם טטיאנה שמייליוק הוא החבר הכי ותיק בלהקה. אבל מעבר לזה, לא מצאתי כמעט ראיונות שלו, ובראיונות משותפים של הלהקה הוא מדבר מעט יחסית. על פי שאר חברי הלהקה, הוא לוקח חלק מאוד משמעותי בכתיבה והלחנים של הלהקה, אבל מעבר לזה לא ממש הצלחתי למצוא עליו הרבה.
ובכל זאת, קצת גאווה מקומית, רומן איברמכלילוב מנגן בגיטרה ישראלית! הוא אמן בלעדי של החברה OD Guitars מהרצליה, קרויה על שם המייסד שלה עומר דויטש. כבוד למגזר! מנגן בעיקר בדגם ונוס של החברה. גיליתי את זה כי עוד לפני שידעתי על הקשר הישראלי חשבתי שזו גיטרה יפהפיה וייחודית, אז הלכתי ובדקתי של איזו חברה היא, והופתעתי.

זמן טוב לדבר קצת על Growling
צפיתי בכמה וכמה תגובות יוטיוב של מורות.ים לפיתוח קול לקליפים של ג'ינג'ר, ואחד הדברים שחוזרים שם (חוץ מפרצופים המומים) זו האמירה על חוסר המאמץ הנראה לעין של טטיאנה שמייליוק כשהיא נוהמת.
אז החלטתי לבדוק, מה זה אומר לשיר ככה, איך זה עובד, איך זה התחיל, וכו'. איך בעצם ניתן להפיק את הצליל הזה בצורה שלא תסכן את מיתרי הקול, ובלי להתעייף מהר מדי?
מה זה בכלל?
גראולינג, או בשם המקורי Death Growl, היא טכניקת שירה שנמצאת בשימוש בכמה תתי-ז'אנרים של מטאל.
טכנית, הדרך להפיק גראולינג היא עם האיבר שנקרא באנגלית False Vocal Cords, או בשם היותר מדעי, Vestibular Fold. אני חושב שהשם בעברית הוא "קמט החדר," אבל לא סגור על זה. השרטוט בוויקיפדיה קצת בלבל אותי.
למיטב הבנתי, זה אחד מהאיברים בגרון שעוזרים לסגור את דרכי הנשימה בזמן בליעה של אוכל ושתיה, אבל אפשר ללמוד כיצד להפיק מהם צליל. אם הבנתי נכון, כשאנחנו מכחכחים כדי לנקות את הגרון, אנחנו מרעידים את קמט החדר. אז גראולינג זה כמו כחכוח קיצוני, בעצם?
בניגוד לשירה גרונית, עליה כתבתי קצת בסקירה של שבוע שעבר על The HU, בגראולינג נעשה שימוש ביותר אוויר ורטט גדול יותר. זה גורם לצליל "מחוספס" וחזק בהרבה מצד אחד, אבל גם מונוטוני מאוד מצד שני. שלא כמו שירה גרונית שמאפשרת מלודיה, לא ניתן לשיר שירה מלודית עם גראולינג.
כן אפשר לשנות את גובה הצליל במידה מסוימת באמצעות שינוי מנח הפה והשפתיים, וכמות האוויר שיוצאת. אפשר לראות בקליפ של היום את טטיאנה שמייליוק משנה את גובה הגראולינג שלה מנהמה נמוכה לצרחה גבוהה תוך כדי השירה. הבעיה היא שאין ממש טווח ביניים לגראולינג, זה או גבוה, או בינוני, או נמוך.
למי שרוצה ללמוד יותר, יש לא מעט סרטונים ביוטיוב שמלמדים איך להפיק את הצליל בלי להרוס לחלוטין את מיתרי הקול. בכל אופן, מאוד לא מומלץ לנסות את הטכניקה בלי ללמוד אותה לפני כן באופן יסודי, זה מסוכן.
איך זה התחיל?
בוויקיפדיה כתוב שיכול להיות שהוויקינגים היו משתמשים בגראולינג במוזיקה שלהם. יש עדות של סוחר יהודי ספרדי מהמאה העשירית, אברהם בן יעקב שמו, שכתב ביומניו שהוא מעולם לא שמע שירים מכוערים יותר, והצלילים הזכירו לו יללות של כלבי פרא.
שזה מעניין, כי אחת הטכניקות שראיתי ביוטיוב ללמוד גראולינג היא על ידי קפיצה תוך כדי השמעת קולות נביחה נמוכים.
רק אומר.
גם על פי וויקיפדיה, ב-1966 שחררה להקת The Who (לא The HU!) את השיר Boris The Spider, וכוללת גראולינג (מאוד רך יחסית למה שהולך היום). מקובל לומר שזה השימוש הראשון של הטכניקה במוזיקה מודרנית.
אחרי זה היו עוד דוגמאות לשירה עם נהמות בשירים של Black Sabbath, פינק-פלויד, הקלאש, מוטורהד, ועוד. זה היה דומה לגראולינג, אבל לא בדיוק זה.
הגראולינג כפי שהוא מוכר לנו היום החל בשנות השמונים, עם לידתו של ז'אנר ה-Death Metal. אין ממש אדם או להקה ספציפית שאפשר לומר שהמציאה את השימוש בטכניקה, ובאופן משעשע, הלהקות שניתנות כחלוצות בתחום בוויקיפדיה בעברית ובאנגלית הן לא אותן להקות.
כיום הטכניקה עדיין דומיננטית מאוד בז'אנר ה-Death Metal, אבל גם בהרבה מאוד תתי-ז'אנרים אחרים של מטאל, וניתן לראותה אפילו בלהקות רוק כבד מדי פעם.
זוכרים.ות את הסקירה שלי של Take My Chance של DOLL$BOXX, נגיד? לא בדיוק להקת מטאל, יותר רוק כבד. וגם בהרבה מאוד שירים של בייבימטאל יש גראולינג ברקע, אז זה הגיע גם לז'אנר המטאל החמוד (Kawaii Metal). בעצם היה שם מההתחלה, בייבימטאל המציאו את הז'אנר, ובאלבום הראשון שלהן יש מלא גראולינג...
זה בכל מקום!
איך הפכתי למעריץ של JINJER
נחשפתי לג'ינג'ר דרך יוטיוברית שאני מחבב, מורה לפיתוח קול בשם Julia Nilon, שהגיבה לקליפ של Pisces. תת-הכותרת לסרטון התגובה שלה הייתה "I wasn't ready."
גם אני לא הייתי מוכן…
אני בדרך כלל לא משתגע על להקות שעושות גראולינג דומיננטי כל כך. כלומר, כשרוב השיר הוא בנהמות, אני פחות נהנה ממנו, בגלל המונוטוניות של השירה והקושי להבין את המילים. אבל משהו בג'ינג'ר עובד בשבילי. יכול להיות שזה השילוב של הקול הנפלא של טטיאנה שמייליוק כשהיא שרה נקי עם הגראולינג. אגב, יש ממש שם לדבר הזה "יפה וחיה". בדרך כלל נראה את זה בלהקה עם זמרת ששרה נקי (לפעמים ממש שירת אופרה) אל מול זמר שעושה גראולינג, ופה טטיאנה עושה הכל לבד, אבל האפקט הוא דומה.
זה כנראה גם קשור ללחנים, העיבוד והכישרון של שלושת הנגנים של הלהקה שמצליחים לתת מלודיה לקטעי הנהמות באמצעות המוזיקה, ולהפוך אותם לפחות מונוטוניים.
בקיצור, אני לא בטוח למה אני כל כך נהנה לשמוע את ג'ינג'ר בזמן שאני הרבה פחות נהנה מלהקות אחרות שעושות שימוש כבד בגראולינג, אבל זה המצב. אולי הלהקה פשוט ממש טובה?
זהו להפעם, אני משאיר פה למטה ביצוע חי של Pisces ואת הקליפ של Teacher Teacher שמורכב מכמה הופעות חיות של הלהקה. סתם שתבינו מה הולך שם...
וגם את וידאו התגובה של ג'וליה נילון לקליפ של היום, כי זה חמוד.
נתראה בבורחנות של יום שלישי.
JINJER - Pisces (Live at Wacken Open Air 2019)
JINJER - Teacher, Teacher! (Official Video)
ג'וליה נילון בשוק כשטטיאנה מתחילה לשאוג.
Comments